Friday 29 April 2016

Körutazás Európában - David Nicholls: Us

Valamilyen oknál fogva rövid időn belül ez a második zarándoklásról szóló történet, amely rövid idő leforgása alatt a kezembe akadt. Ez a történet mondjuk egészen másféle zarándoklatról szól, mint Harold Fry esete, bár rengeteg a hasonlóság. Egy férfi, aki nyakába veszi a világot, körbeutazza Európát azért, hogy megpróbálja rendbe hozni az életét. Kalandozás Európa legszebb városaiban, jelentős festményekkel és konfliktusokkal. (A bejegyzésben megjelenő minden kép a könyvben is felbukkan.)

Gericault: Medúza tutaja
Családregény

A regény kezdetekor Douglas felesége, Connie egyszer az éjszaka közepén bejelenti, hogy válni szeretne, mert a fiuk kirepülésével már nem látja értelmét a kapcsolatuknak. Ennek ellenére a család úgy dönt, hogy mégis együtt mennek el a tervezett európai körútra, hogy még egyszer, utoljára közösen csináljanak valamit. a terv már kész, a vonatjegyek és a szállások lefoglalva. Minden a terv szerint halad, egész addig, amíg hirtelen nem.
Már a kötet hátulján lévő leírásból kitalálhatjuk, hogy a regény mozgatórugói a szereplők és az ő konfliktusaik. Abból pedig van bőven. Douglas tudós, Connie művész, Albie, a fiuk pedig fotográfusnak képzel. Az apa-fia viszony romokban, egymás meg nem értésén alapul, erre pedig különösen rádob az, hogy Albie egy nagyon rebellis kamasz.
Jellegzetes családregény, azzal a kis csavarral, hogy a szülőknek nem csak a gyerekükkel van bajuk, hanem egymással is. Nekem ezen kívül még nem volt ilyen történethez szerencsém, így én óriási érdeklődéssel figyeltem, hogyan próbálja Douglas összetartani maga körül a világot, megakadályozni a katasztrófát.

Rembrandt: Éjjeli őrjárat
Egyszerre két utazás

Persze ez a rengeteg egymásnak esés minimálisan sem lenne érdekes, ha a karakterek nem lennének jól felépítve. Szerencsére azonban mindannyian érdekesek, érthetőek, árnyaltak. Mindegyikükről bőven lehet beszélni, a regény végére tényleg megismerjük őket, különösen a párhuzamos történetvezetés miatt.
A regényt Douglas szemszögéből olvassuk, és egyszerre kétféle utazását látjuk. Egyfelől az európai körutat, másfelől azt, ahogyan ő maga is végigfut azon a sok éven, amit Connie-val együtt töltött. Érdekes ritmusban van összekötve a két utazás, különösen azért, mert az európai nagyvárosok is mindkét történetben szerepet játszanak (Párizs, Amszterdam, München, Velence), összeér bennük a múlt és a jelen. Az utazás során pedig ráadásul minden alkalommal kapunk egy kis idegenvezetést is, hogy milyen festményeket vagy látványosságokat érdemes megnézni az adott városban.
A regényben pedig egy ponton a zarándoklat is megjelenik, ezt azonban nem szeretném kifejteni, mert nagyon spoileres lenne.

Goya: Szaturnusz felfalja gyermekét
Amilyen egyszerű, olyan feszült

Számomra talán az egyik legérdekesebb eleme a regénynek az volt, hogy hihetetlen idegessé tudott tenni. Ez elég szörnyűnek tűnik, de kifejtem.
Mivel a szereplőink nincsenek túl jó viszonyban, folyamatosan felidegesítik, megbántják egymást. Érthető módon Connie és Albie sokszor összejátszik Douglas ellen, ami még az ember igazságérzetét is bántja, mert nem fair ketten egy ellen harcolni. Douglas azonban tipikusan az a merev, alkalmazkodásra képtelen flótás, aki miatt az embernek néha az a késztetése támad, hogy megragadja a vállainál és jól megrázza, hátha attól végre észhez tér.
Mindezen idegesítő dolgok ellenére azonban mindhárman végtelenül szerethetőek, és ahogy halad előre a történet, egyre sajnálatra méltóbbak is. Mindenkinek rejlik valami a szekrényében, ami miatt olyan, amilyen.

Picasso: Guernica
Összesítés

Akit vonz az olyan történet, amely elsősorban a karakterek közti viszonyra van kihegyezve, annak mindenképp ajánlom ezt a könyvet. Utazások, festmények rajongóinak szintén jó lehet, bár sokkal kevésbé szól a művészetekről a regény, mint ahogy elsőre tűnhet.
David Nicholls a legkedvencebb regényíróim között van, magyarul azonban sajnos csak egyetlen regénye (Egy nap, Gabo kiadó) jelent meg, a többi csak angolul elérhető. Remélem, hogy egyszer meg fog jelenni itthon, mert mindenképpen érdemes lenne az olvasásra, addig is az érdeklődők kénytelenek angolul beszerezni a kötetet.

Még egy bónusz: Ebben a regényben találtam meg egy összeköltözés, egy összeköltözött pár életének a leggyönyörűbb leírását. Minden érzelem ott van, minden apróság, ami fontos lehet. Meseszép leírás, ha másért nem, ezért már önmagában megéri elolvasni.

No comments:

Post a Comment